Népdalverseny 2022

Iskolánkban énekelt a város apraja

„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon" - Kodály Zoltánnak ez a gondolata kísérte végig mottóként az iskolánkban 18. alkalommal megrendezett kistérségi népdalversenyt.

Péntek, 2022. április 1-je volt az a nap, amikor népviseletbe öltözött - szívüket pedig ünneplőbe öltöztetett - általános iskolás gyermekek és kísérő pedagógusaik érkeztek hozzánk Szentendre és a kistérség nyolc általános iskolájából.

Énekeltek alsós és felsős tanulók szólóban, kisegyüttesben vagy nagyobb énekegyüttesben, illetve játszottak különböző népi hangszereken a Patakpart Általános Iskolából, a Szent András Katolikus Általános Iskolából, a Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából, a Szentendrei Református Gimnáziumból, a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, Kalász Művészeti Iskolából, Sashegyi Sándor Általános Iskolából. Természetesen mi, izbégiek is részt vettünk - büszkén mondjuk, nem is eredménytelenül - a versenyen.

85 fellépőt, 33 produkciót értékelt a neves zsűri, azaz Eredics Gábor, Petrás Mária és Sasvári Borbála, kik a lélekmelengető versenynap után biztosak lehettek abban, hogy a fiatalság nem felejtette el népzenei és népi éneklési hagyományainkat: jó kezekben, szép szívekben van a jövő.

Iskolánk szakértő kollégái színvonalas programokat szerveztek a vendég gyerekeknek a zsűrizés idejére, akik bár a fellépések után fáradtak voltak, mégis szívesen és lelkesen vettek részt a kézműveskedésben, a huszárokról szóló interaktív programon és a parádés táncházban.

A díjazottak, az arany-, ezüst-, bronzfokozattal elismert, valamint Arany Fülemüle díjjal jutalmazott tanulók boldogan vették át ajándékaikat, és valószínűleg életük egyik nagyon szép napjaként emlékeznek a népdalversenyre az Izbégi iskolában.