A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja a legkedveltebb tananyag az Izbégi suliban

A magyar nemzet legérdekesebb, legjelentősebb hungarikumjainak plakátjait készítették el az Izbégi Általános Iskola tanulói a magyar kultúra napja alkalmából. Az érdekes projektfeladat célja az volt, hogy az iskola közelebb vigye a gyerekeket ehhez a tartalmas témakörhöz.

A magyar nemzetnek, mint minden nemzetnek, megvannak azok a szakrális szimbólumai, melyek a közösséget teljes erőből összetartják határon innen és túl. A legjelentősebb ilyen szimbólum a szent korona és a magyar trikolor zászló mellett, a magyar himnusz, melyet Kölcsey Ferenc 199 évvel ezelőtt, 1823. január 22-ei keltezéssel írt meg. A „Hymnus a magyar nép zivataros századaiból” című költemény egy Istenhez szóló fohász, a magyar nép törtelmének összefoglalása, valamint korában egy lelkesítő példabeszéddé vált. A magyar kultúra napját ezért január 22-én ünnepeljük minden évben.

Az Izbégi suli vezetősége a szaktanárokkal egyetértve az idén rendhagyó módon szerette volna oktatni a magyar kultúra jentőségét a világban. Olyan hungarikumok plakátjainak elkészítésére sarkallták a diákokat, amelyek egy-egy magyar tudomány sikerét hirdetik.

Az eredmény a pedagógusok többségét is meglepte; a plakátok között nemcsak szép munkák születtek, de a minőségükre is külön odafigyeltek a gyerekek, hogy januárban dekorációként díszeleghessen a folyosókon a C vitamin és Szent-Györgyi Albert, a Rubik kocka és Rubik Ernő, a telefonközpont és Puskás Tivadar, a szódavíz és Jedlik Ányos és még sokan mások.

A különleges projektfeladat minőségi és tartalmi kivitelezésének sikerén felbuzdulva a vezetőség hagyományteremtő projektnek értékelte a munkát, bízva abban, hogy jövőre, a magyar himnusz kétszázadik évfordulóján legalább iyen remekművek születnek, és a magyar kultúra napját méltóképp ünnepeli majd meg az Izbégi Általános Iskola.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image