Id. Szántay Csaba Országos Általános Iskolai Kémiaverseny

Az online oktatás időszakában a 7. a és 7.b. osztály lelkes tanulói részt vettek egy különleges országos kémiaversenyen, amelyet ebben a tanévben szerveztek először.

109 csapat jelentkezett az országból vegyesen 7. és 8. osztályosok, az izbégiek 17. helyezést értek el.

A Bükkösök csapat tagjai:

  • Hupek László 7.a

  • Kemény Máté 7.a

  • Balogh Lili 7.b

  • Dér Botond 7.b

  • Nagy Netti 7.b

A versenyre Őze Noémi kémia tanár készítette fel a csapatot, és a szervezésben nagyon sok segítséget kaptak Berényi-Szabó Sarolta tanárnőtől.

A verseny szervezője a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium, a szervezésben közreműködött még a Magyar Kémikusok Egyesülete, BME-VBK Vegy-Érték Tehetségpont és a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar.

A versenyre 7. és 8. osztályos diákok jelentkezhettek, akár közös csapatban is. Éppen ezért nagy bátorságra utal, hogy az Izbégi Általános Iskola hetedikesei vállalták a megmérettetést más iskola nyolcadikosaival szemben is. Nem volt könnyű a felkészülés, hiszen korábban még nem volt ilyen verseny, nem tudhatták, hogy milyen feladattípusokra számíthatnak. Az is hátráltatta a felkészülést, hogy az online oktatás során nem tudtak személyesen találkozni a csapat tagjai. A felkészítést is nehéz volt emiatt megszervezni.

A feladatok érdekesek, de kifejezetten nehezek voltak, lényegesen túlmutattak az általános iskolai tananyagon.

A verseny két fordulóból állt: először egy keresztrejtvény kulcsszava alapján egy közös videó készítése volt a feladat, melyben minden csapattagnak részt kellett venni. Az online helyzet miatt külön-külön készítették el, melyet aztán ügyesen összevágtak.

A videó itt megtekinthető:

A második forduló egy online feladatsor volt, mely számítási feladatokból, kísérletelemzésből és sok más feladatból állt, melyhez alapos természettudományos ismeretre volt szükség.

Gratulálunk a Bükkösöknek!