Időutazás 1848-ba

Mint minden évben, idén is visszautaztunk az időben a magyar nemzet történetének fényes napjaihoz. Zenével, idézetekkel, tánccal emlékezett iskolánk a 175 évvel ezelőtti március idusára, hiszen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiváló példája annak, hogy mire képes egy nemzet, ha egyesíti erejét. A forradalom első napja pedig egyik csillagórája történelmünknek.

Visszaemlékeztünk az eseményekre és személyekre azért, mert hiszünk abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét, nyelvét és helyét a világban. Az iskolai ünnepségek, a közösségi megemlékezések erre kiváló lehetőséget nyújtanak.

A negyedik évfolyamosok segítségével megemlékeztünk az akkori történelmünket alakító hősökről: Petőfiről, Jókairól, Kossuthról. Eszünkbe jutottak helyszínek: Párizs, Bécs, Pest, Pilvax kávéház, Nemzeti Múzeum lépcsője, Nemzeti Színház. Események peregtek a szemünk előtt: hallottuk a nyomdagép kopogását, számoltuk a zuhogó esőben gyülekező egyetemistákat, láttuk a Nemzeti dalt felolvasó Petőfit.

Egy színvonalas műsor – és ez bizony az volt – összeállítása komoly csapatmunkát igényel. Összefogott  három osztály 50 tanulója, és közösen adták elő a műsort, ami a legjobb értelemben vett, különleges, történelmi-közösségi performansszá növekedett. Molnár Krisztina kolléganőnk álmodta meg a forgatókönyvet és tanította be osztályának a táncokat, Gecsey Madarász Beáta a székes tánchoz készített koreográfiát, Wertánné Kürthy Kinga Menni kéne című dalhoz készített táncot. Horváthné Nagy Margit a szervezésben, a próbák összehangolásában, lebonyolításában segédkezett. Szalma Diána és Wertánné Kürthy Kinga segítették a csapatot a látványelemek megkomponálásával. Az utolsó hónapban együtt próbált a csapat, melyet a tanító nénik és a gyerekek is nagyon élveztek. Örömmel töltötte el őket a próbák sikere, melyet az élő zene még fokozott. 

Zenekar is verbuválódott erre az alkalomra. Szick Edit tanárnő és Bonifert Ákos, 7.a osztályos tanuló gitározott. A doboknál Szabó-Stárics Adrienn tanítónő és Gerber István – egyik tanítványunk apukája – ült. A 4.b osztályból Gottlasz Kristóf szaxofonjátéka, ill. Kovács Botond és Fabó Andris trombitálása színesítette és tette egyénivé a műsort. A hangosítást Tóth Sándor rendszergazdánk biztosította.

Nemcsak az izbégis diákok lehettek részesei a nagyszerű programnak. Városunk öt óvodájából közel 100 nagycsoportos óvodás tekintette meg - iskolanyitogató foglalkozás keretében - a negyedikesek produkcióját. 

Az ünnepség után a tornacsarnokból kivonuló tanulók véleményét egy nyolcadikos így fogalmazta meg: „Életem legjobb műsora volt!”

A TV Szentendere felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=22bo6LUT98g 


Böszörményi Julianna

intézményvezető helyettes