Fenntarthatóság

Fenntarthatóság a szentendrei Izbégi Általános Iskolában


A tavaszi hónapok egyre inkább a környezetvédelemről szólnak. Nemcsak az iskolák keretein belül, hanem városi szinten is egyre több figyelemfelkeltő programot szerveznek. 

Örökös Ökoiskolaként kiemelt figyelmet fordítunk környezetünk védelmére. Gyönyörű miliőben töltjük napjainkat, melynek megóvására felhívjuk a gyerekek figyelmét és melyet együtt szépítgetünk. 

Rajz- és technikaórákon diákjaink csodálatos plakátokat, rajzokat alkottak, amelyek a folyosókon kihelyezve hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra. Ötletes, házi készítésű szelektív hulladékgyűjtők is készültek.

Megemlékeztünk a víz világnapjáról: az egyes szakórák vízről szóló idézetekkel, zenével, rajzokkal, kisfilmekkel színesedtek, majd  egy fotó kedvéért tanárok és diákok kék ruhába öltözve vízcsepp formát alkottunk az udvaron.

Szemétgyűjtési akcióban is részt vettünk:  nagyszámú gyermek jött el alsóból és felsőből egyaránt, akik a szomszédos régi temetőt és a Bükkös-patak partját tették rendbe.

A Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett ZöldOkos Kupán 7 csapatunk 21 tanulója vett részt nagy lelkesedéssel, eredményesen.

Az 5.c osztály iskolakertet gondoz. Kis kertészeink már leszüretelték első zöldségeiket, a retket és a zöldhagymát; emellett tavaszi hagymás virágok díszítették az ágyásokat: krókuszok, nárciszok, tulipánok virítottak már kora tavasszal.

A Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársai ősszel a 8. osztályosoknál jártak. Meghívásunkra idén májusban is eljött hozzánk a Zöld Európa egyesület: szemléletformáló foglalkozással keltették fel a 7.osztályosok figyelmét. Játékos kvízzel és izgalmas szituációs játékkal készültek, részleteiben foglalkoztak a klímaváltozás okaival, a klímakrízissel és a megoldási lehetőségekkel.   

A Fenntarthatósági témahetet az idén innovatívan szerveztük meg: 2023. április 28-án Környezetvédelmi Konferenciát tartottunk, melyre közel ötven tanulónk készült prezentációkkal 5-8. osztályokból. Az előadások különböző környezetvédelmi kérdéseket jártak körül, melyeket a témahét idei kiemelt pontjaihoz igazítottunk:  biodiverzitás, fenntartható értékek, energia, tudatos fogyasztás, hulladék.

Programunkra meghívtuk kistérségünk iskoláit is. Célunk nem a versenyeztetés volt, hanem az, hogy szélesebb körben felhívjuk a figyelmet környezetünk regionális és globális problémáira; hogy együtt gondolkozzunk a környékünk iskoláival és közösen tegyük szebbé és élhetőbbé világunkat.

Hallhattunk előadást kedvenc kisállatról, bemutatkoztak   iskolakertünk lelkes gondozói, elgondolkodhattunk az energiaválság problémáin, szó esett a víz védelméről, új szemléletre bíztattak bennünket a kozmetikumok és a divat  tekintetében, felhívták a figyelmet az esőerdők védelmére, és még sok más érdekes előadással ösztönöztek bennünket diákjaink a fenntartható életmódra.

A hallgatóság élvezettel figyelte az előadásokat, a felső tagozat minden osztálya ízelítőt kapott a programból, így értékes és hasznos tudással lettek gazdagabbak. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy mennyi lelkes, tehetséges és érdeklődő gyermeket tanítunk. 


Őze Noémi
biológia-kémia szaktanár