Természettudományból (leg)jeles(ebb) az Izbégi Suli

Az Izbégi Általános Iskola 7.b osztályos csapata nyerte meg a nívós Bolyai Természettudományi Csapatversenyt a nyugat-pest megyei területi megmérettetésen. A győztes csapat tagjai 149 ponttal és 7 hibátlan feladatmegoldással jutottak tovább az országos döntőbe.

A nyertes csapat tagjai:


  • Puppán Ákos

  • Árvai Miksa

  • Szabó Panna

  • Skopál Kristóf


A Bolyai tanulmányi verseny nagy hagyománnyal rendelkező neves, országos verseny, melynek fővédnöke Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa.

A versenyt 2004-ben rendezték meg először matematikából, majd magyar nyelv és irodalomból. 2014 óta pedig a természettudományi kategóriát is meghirdetik. Emellett az idén fenntarthatósági családi vetélkedőre hívták meg az érdeklődőket. Matematikából pedig már a határainkon túlról is vannak versenyzők.

Az idei eredmény mintegy megkoronázta az előző évek munkáját, amikor is szintén előkelő helyezéseket értek el korábbi csapataink.

Mint egy hollywoodi forgatókönyv, úgy indult az izgalmas sztori a főszereplők életében: a favorit csapat végtelenségig eltökélt 4 tagjából ketten covidosak lettek, nehezítve ezzel a sikeres felkészítést és a minél jobb szereplést a versenyen.

A felkészülés hosszú munkáját, mint egyik versenynél sem ezen a világon, a Bolyai Természettudományi Csapatversenynél sem lehet megspórolni. A feladatok fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyakhoz kapcsolódtak.

„Több ezer apróságra kell emlékezni és összefüggéseiben átlátni mindamellett, hogy az alapokat a jelesnél is jobban kell tudni felidézni” - mondja Szakács Éva, az egyik felkészítőtanár, aki földrajzot tanít a gyerekeknek.

„Ami azt illeti, a kérdések ebben az évben sem voltak könnyűek - teszi hozzá Berényi-Szabó Sarolta, aki a nyertes csapatot fizikából trenírozta. - Kevés volt az idő és a covid miatti állandó feszültség sem igazán segített. Voltak bőven hiányzások és lebetegedések.”

Nagyon rossz lenne a dramaturg, ha ez után nem kínált volna megoldást arra, hogy főhőseink mégis startvonalhoz állhassanak. De a dramaturg helyett a felkészítő tanároknak jutott a kényes és nehéz feladat, hogy a két ’kispadra’ kényszerült játékost két legalább ugyanolyan felkészült diákkal helyettesítsék.

Őze Noémi szerint, aki a kémiát tanítja az iskolában, a csapattagok kiválasztásánál fontos szempont a gyerekek megbízhatósága, szorgalma és képességei. Egy csapatversenynél természetesen szükséges, hogy együtt tudjanak dolgozni a tanulók. A Bolyai versenyek mottója:

„Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben”

Nálunk az iskolában a csapatmunkát a különböző tanórákon is rendszeresen gyakorolják diákjaink.

„Az iskolánkban szem előtt tarjuk az összedolgozásban való jártasságot - mondja Fetter Barna, a biológiás felkészítőtanár. - A mai világban egyre fontosabb ez a készség. Az Izbégi Suliban a csapatjátékban való hatékony részvétel kiemelten fontos szerepet kap a nevelésben. Az idejáró gyerekek ezt nagyon jól tudják később kamatoztatni.”

A győztes csapat mellett más osztályokból is indult együttes a versenyen az Izbégi Suliból; a nyolcadikból 4, a hetedikből még 2 gárdát indítottak a felkészítő tanárok. A nyolcadikosok kategóriájában stílusosan a nyolcadik helyezést érte el a 8.b; szívből gratulálunk Dér Botondnak, Gyarmati Robinnak, Kemény Máténak és Hajtmanszki Barnabásnak is a ragyogó eredményhez.

A területi bajnokság győztes csapata a felkészítő tanárokkal együtt izgatottan várja az országos döntőt, amely március 12-én lesz a Budapesti Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium épületében.

Akikre még büszkék vagyunk: Molnár Mirkó, Várszegi Maxim, Nosztrai Máté, Sipos Dániel, Trieber Merse, Pálinkás Zalán, Császár Adrienn, Stefaich Vajk, Rédei Rozi, Bíró Árven, Vanyák Panna, Kardos Beatrix, Balogh Lili, Nagy Netti, Kiss Kornélia, Zilahi-Soós Nimród, Kovács Kende, Fejes Lujza

Gratulálunk a versenyzőknek és sok sikert kívánunk a győztes csapatnak az országos döntőn!